Class 11th snapshots ch 1 question answers.

 Hii,

Students in this blog I am going to provide you class 11th english snapshots ch 1 question and answers.

Question 1.
To which tribe did Aram and Mourad belong? What was particular about their tribe?
Answer:
Aram and Mourad belonged to Garoghlanian tribe. The tribe was well known for its honesty and trust. The people belonging to the tribe to neither be liars nor thieves.

Question 2.
Why and when did Mourad take John Byro’s horse?
Answer:
Mourad was known for a crazy streak in his character. He was fond of horse riding. But he belonged to a poor family, He could never afford to realise his long cherished s dream of riding a horse. So one day he ‘stole’ John Byro’s horse. He kept it to his custody at * least a month, before he disclosed it to Aram.

Question 3.
Why did Mourad bring the wonderful white horse to Aram?
Answer:
Mourad brought this horse to Aram, his cousin brother. He knew quite well that Aram was equally fond of riding a horse. Mourad himself had been enjoying joy-rides on the wonderful white horse since a month’s time. Now he wanted his cousin brother to enjoy the same.

Question 4.
How did Mourad manage to keep his ‘deed’ a ‘secret’?
Answer:
Mourad would enjoy the joy-rides on the wonderful white horse only during the early morning hours. As soon as the day breaks, he would hide the horse in a deserted bam. There were some oats and dry alfalfa to satisfy the hunger of the horse.

Question 5.
How did the narrator come to know about the real owner of the horse? What was his reaction?
Answer:
The narrator returned his home, after enjoying a ride on the wonderful white horse. An Assyrian visitor named John Byro came to his home and sighing sadly told that v his white horse was stolen for a month. Now the narrator realised the horse Mourad was . having those days, was actually Byro’s. He felt panicky and went to Mourad to disclose the news. But he requested him not to return the horse so early.

Question 6.
Why did the boys not want to return the horse immediately? Did their wish fulfill?
Answer:
The boys didn’t want to return the horse immediately as both wanted to learn properly how to ride a horse. Mourad told Aram that he would keep it at least six months. But alas! Their wish couldn’t be fulfilled.

Question 7.
Why did the boys return the horse so early?
Answer:
One morning the boys were taking the horse to its hiding place, after having a joy ride over it. They met John Byro; the real owner of the horse. John swore that the horse was the twin of his own one and some suspicious mind could take it to be his own as its teeth and everything were like those of his own one. At this the boys got panicky. Due to fear of disclosure of their dare deed, they put hack the horse the next day at its real owner’s bam.

Question 8.
Who was John Byro? Why had he come to the narrator’s house?
Answer:
John Byro was an Assyrian by birth. He was a farmer. But he had learnt to speak Armenian also due to loneliness. Perhaps he had settled down somewhere in Armenia ten miles away from narrator’s home. He had come to the narrator’s house to vent out his woes over the loss of his only horse. His horse was missing for a month. .

Question 9.
What impression do you form about Khosrove?
Answer:
Khosrove was an uncle to Mourad and Aram. He had acquired the special char-acteristic of the family i.e. the crazy streak. He was an enormous man with a powerful head of black hair. He had the largest moustache in entire San Joaquin Valley. He was quite an irritable fellow who lost his temper quite easily if somebody cried over his loss. His most repeated words (at such situation) were. It is no harm; pay no attention to it.”

Question 10.
‘I couldn’t believe what I saw.’ What was there so incredible to the speaker? Who is the speaker here?
Answer:
The protagonist of the story ‘Aram’ is the speaker here. One fine summer pre day-break, his cousin brother Mourad had come to invite him on a wonderful white horse. The horse didn’t belong to him. So it was incredible to the speaker where from Mourad had got that horse, as he could not be a thief.

Question 11.
How was the ‘deed’ of taking away somebody else’s horse and hiding it without the owner’s knowledge not a theft according to the boys?
Answer:
According to the boys, the horse which actually belonged to John Byro had been taken away by them just to enjoy joy rides. It can’t be called a ‘theft’ until they offered to sell the horse.


Hope this will help you. Share it with your friends also.


Comments

Popular posts from this blog

Class 11th english hornbill ch 1 question and answers. 2022

Class 11th Physical Education Ch 2 Notes 2022. Latest 2022